7 myter om stress

7 ting vi alle er blevet bildt ind om stress.

Vi får smidt den ene påstand efter den anden i hovedet om hvad der virker og ikke virker, når det gælder stress. Skal man løbe en tur eller er det dasen på sofaen, der hjælper med at nedsætte stress-niveauet?
Forfatter og erhvervspsykolog Majken Matzau gør op med de mange myter omkring stress og gør det klart, hvad der er sandt og falsk.

Myte 1: Sig farvel til stress med en løbetur
Det er en helt forkert opfattelse, at stress kan motioneres væk. Det forsvinder nemlig ikke, lige meget hvor mange dråber sved du ofrer i et motionscenter om ugen. Motion kan kun være med til at gøre dig stærkere og mere robust, da motion styrker kroppens resistens over for stress. Men hvis stressen allerede har fået tag på dig, er der altså ikke andet at gøre, end at smække benene op og tage den med ro. Du kan enten slappe af med din yndlings tv-serie eller med computer spil, da det vil have en hypnotiserende og afslappende effekt på dig og din krop. Hvis timerne bliver for lange på sofaen, vil en tur gennem skoven eller blid form på yoga have en mediterende og afslappende effekt på dig og nedsætte din stress.

Myte 2: ”Han siger, han har stress, men han har bare travlt”
Det er langt fra sandt, at stress kun handler om at have travlt. Man kan nemlig sagtens have travlt uden at blive syg af det. Man kan tværtimod måske mærke en slags energi i kroppen, hvis man har en masse opgaver og deadlines på sit skema. Er du ramt af stress, kan du vågne med enten hovedpine, kvalme eller ondt i maven.
Derudover kan tegn som rysten på hænderne, hukommelsesbesvær, kort lunte eller en dårlig søvn også være tegn på stress, da det ikke er almindelige travlhedstegn.

Myte 3: Gå lidt ned i tid!
Mange arbejdstimer er ikke lig med stress. Mange mennesker kan arbejde mange timer om ugen, uden at få stress, mens nogle arbejder få timer og bliver ramt af stress.
Årsager til stress på arbejdspladsen kan altså bunde i enten konflikter, ressourcemangel, manglende indflydelse og kompetencer samt uforudsigelighed eller afbrydelser.

Myte 4: Stress har intet med arbejdet at gøre
Man er helt gal på den, hvis man tror at det er derhjemme den er gal, når man bliver ramt af stress. 90 procent af stresssygemeldte angiver arbejdsrelaterede faktorer som årsag til de er blevet ramt af stress.

Myte 5: Kun perfektionister får stress
Stress er ikke personlighedsrelateret.
Forsker Alexander Perski, understreger at stress kun omhandler individuelle personlige faktorer i nogle enkelte tilfælde. Stress er en overbelastning, ikke en brist i psyken.

Myte 6: Det er din egen skyld, at du har stress
Om man er organiseret og får planlagt sin dagsorden godt eller ej, betyder intet i forhold til stress. Du kan sagtens have styr på alle tingene og stadigvæk lide af stress. For at undgå stress, skal der laves ændringer. Hvis man for evigt giver skylden til den stress ramte, ender det højst sandsynligt med at personen bliver ramt af unødvendig stress endnu engang.

Myte 7: ”Du kommer aldrig på toppen igen”
Det er blot en skrøne, når man hører folk aldrig kommer på toppen igen efter at have haft stress. Men mange heler deres krop og sind ved en langtidssygemelding, fordi de får fred og ro til at oprette sin balance igen. Det kan være personen ikke kan klare så meget som han plejer, efter en sygemelding. Men dette er ikke, fordi han er svag, men blot fordi han trak på energikontoen tidligere og overbelastede sig selv. Hvis man lærer at mærke efter sin krop og signaler, så er man styrket efter et stressforløb.

Kilde: http://samvirke.dk/sundhed/artikler/myter-stress.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *