En del af det at få en sundere livsstil, er bl.a. at være nysgerrig på sin kost. Kost, altså din madindtag betyder 70-80% af et vægttab.
Bliv inspireret af denne artikel her
Spiser du på dine følelser?
Der er nogle der spiser for at leve. Og så er der dem der lever for at spise. Og så er der dem, som spiser på deres følelser. Flere og flere overvægtige spiser på deres følelser, og det kan hurtigt blive et problem, hvis du ikke kommer til bunds i, hvad kernen i problemet er.
Når du først har identificeret, om du spiser på dine følelser, og hvilken følelse der er tale om, bliver det lettere at blive opmærksom på.
Du kan læse mere her, om hvad det egentlig vil sige at være følelsesspiser, og hvad du kan gøre for at slippe ud af det.
Mad og hygge
I vores kultur og samfund, er det blevet helt normalt at sætte lighedstegn mellem mad og hygge. Vi spiser mad når vi fejrer noget, når vi hygger, når vi ser tv, eller hvis vi oplever angst, sorg eller lign.
Mad er ikke længere noget, som vi giver kroppen, for at den skal holde sig i gang. Det er ikke længere kun brændstof til kroppen. Mad og usund mad forbindes med følelser og tanker, og det kan gå helt galt, hvis du vælger at spise på disse følelser og tanker.
Hvilke følelser spiser jeg på?
At spise med sine følelser betyder ganske enkelt, at du spiser, uden at have behov for det. Du spiser på en bestemt følelse, og har derfor ikke kontrol over, hvor meget, eller hvad du spiser.
At være følelsesspiser betyder, at du spiser, fordi du ikke kan være i den pågældende følelse eller håndtere denne. Maden eller de søde sager bliver derfor brugt til at glemme disse følelser.
Der kan være flere forskellige følelser at spise på. De følelser du bl.a. kan spise på er:
- Stress
- Kedsomhed
- Angst, sorg, depression
- Glæde
- Andre negative/stærke følelser
Der er flere problemer med at spise på sine følelser. Den mest åbenlyse er dog vægten. På længere sigt vil du opleve en vægtøgning, fordi du ikke har fokus på at nære kroppen med god mad, men snarere at glemme en følelse eller give din følelse næring. På den måde risikerer du at spise for meget og i sidste ende tage på. Dette kan i værste tilfælde også ende med skam/skyld og måske lavt selvværd, fordi du egentlig ikke vil spise for meget.
En anden problematik med at spise på dine følelser er, at du ikke forholder dig, til de følelser der udløser lysten til mad. Maden er nemlig ikke vejen frem mod at håndtere disse følelser, selvom det måske føles godt for en kort bemærkning.
Hvad kan du selv gøre?
Det første skridt på vejen ud af din følelsesspisning er at erkende, at du er følelsesspiser. Du skal begynde at lægge mærke til, hvornår trangen til mad eller søde sager opstår, og find ud af, hvilken følelse du har i kroppen. Når du bliver bevidst om, hvilken følelse der er tale om, kan du bedre forholde dig til den og arbejde med den.
Husk på, at tingene tager tid, og at du ikke fra dag et af, kan stoppe med at spise på dine følelser. Det vigtigste er, at du accepterer dine følelser, hvad enten det drejer sig om stress, kedsomhed, sorg eller noget helt fjerde. Det er disse følelser, du skal fokusere på og forholde dig til.
Har du svært ved selv at rumme følelserne eller at komme i mål, kan du få hjælp til at bearbejde det. Hos Coachingfyn.dk hjælper vi dig gerne med et forløb, så du får den hjælp og den sparring du har behov for. Sammen finder vi vejen ud af din følelsesspisning, så du igen kan spise for at nære din krop og ikke for at dulme følelser.