De 12 mest almindelige træk ved særligt sensitive

Vi har det allesammen bedst, når vi hverken keder os for meget eller stimuleres for meget. Som særligt sensitiv bliver man lettere overstimuleret end andre mennesker, selvom man befinder sig i den samme situation. Hvor nogle mennesker nyder at shoppe i overfyldte stormagasiner, kan de mange indtryk for et særligt sensitivt menneske føre til stærkt ubehag og udmattelse. 

HVER 5. AF OS ER GENERELT MERE FINTFØLENDE OG FØLSOMME END ANDRE MENNESKER!!!

Psykolog Trond Edvard Haukedal arbejder med 12 særligt sensitive træk. Graden og styrken varierer for hver enkelt person. 

1. De reagerer 3-5 gange stærkere på ydre stimuli som lys, lyde og lugte.

2. De er meget fintfølende og har let ved at opfatte nuancer i omgivelserne.

3. De er sårbare ved for lidt søvn og hvile, hvis de er sultne, lægger det beslag på en stor del af deres opmærksomhed, og de er nødt til at stille sulten.

4. De reagerer tre-fem gange stærkere på andre humør, stemmeføring og kropssprog. De er også følsomme overfor andres følelsestilstand og holdninger.

5. De kan være følsomme overfor tøj mod huden og kan være dårlige til at håndtere smerte, støj og høje lyde. 

6. De kan blive gladere end de fleste, men også mere ked af det end de fleste. Deres følelsesskala er således mere dynamisk end mange andres. 

7. De er meget sårbare overfor krav og kritik, stress og belastninger, især når de har ladet mange ubearbejdede indtryk og oplevelser hobe sig op. Også i disse situationer vil deres reaktion være 3-5 gange stærkere end blandt den øvrige befolkning.

8. Der som udgangsspunkt mere empatiske og omsorgsfulde end folk er flest, og de er bedre til at aflæse og forstå hvordan andre mennesker har det, og hvad de har behov for.Det er dog ikke ensbetydende med, at de har overskud til eller evner  til at tilfredsstille deres behov.

9. De kan blive overvældet af indtryk, stimuli og støj – og kan derfor blive handlingslammede. Når de har nået dette mætningspunkt, bør belastningen reduceres. De har nu behov for at genvinde balancen, så de igen kan tage imod indtryk.

10. De har behov for “alenetid”, hvor mængden af indtryk og stimuli er begrænset. Balance er et nøgleord.

11. De er grundlæggende værdiorienterede og tænker, filosoferer og analyserer på et dybere og grundigere plan. 

12. De er meget kreative og har en særlig evne for at udtrykke sig kunstnerisk, æstetisk og kulturelt på et højt plan. 

Kilde:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *