9 tips til at få det bedste ud af din hjerne

Vores hjerner har stort set ikke udviklet sig i 200.000 år, og derfor opfatter den stadig ubehagelige situationer på samme måde som da vi levede i naturen. Derfor har din hjerne også behov de pauser der engang naturligt indtræf. Her kommer der 9 tips til hvordan du får det bedste ud af din hjerne, ifølge sociolog Rikke Østergaard.

  1. Din hjerne kan ikke kende forskel på en ubehagelig mail og en bjørn
    Vores hjerner indrettet til at opfatte trusler, hvilket har været med til at sikre vores overlevelse. I dag kommer vi ikke ud for fare på samme måde, men hvis du lader dig styre af mails og mobil, så kan din hjerne ikke kende forskel på at du panikker over en bjørn eller fyldt indbakke. Det er samme stresshormon, der bliver sendt ud i kroppen. Din krop kan ikke tåle at være i en konstant tilstand af stress.Løsning: Vær mere bevidst om hvornår du er online, hvor tit du skal tjekke mails, hvor meget du skal bruge Facebook mm. Tag nogle bevidste valg omkring dit online forbrug.
  2. Din hjerne sammenligner sig med alt og alle
    For at finde ud af hvem vi selv er, bedømmer og vurderer vi andre mennesker. Med tiden har hjernen fået flere mennesker den skal overskue, derfor er din hjerne i dag på overload, da du kender mange flere og har en større omgangskreds – familie, venner, skiftende kollegaer og folk på de sociale medier som du følger. Hvis du hele tiden har dig selv til revision, så skaber det stress i kroppen.Løsning: Forsøg at give din hjerne pauser. Fokuser på at finde positive kvaliteter i andre, og brug ikke for meget energi på at bedømmen andre. Fokuser på den udgave af dig selv, som du gerne vil være.
  3. Din hjerne suger farer til sig
    Igen, din hjerne er skabt til at bekymre sig om farer. Og i dag bliver hjernen konstant udsat for farer. Når du tænder tv’et hører du om sult, terror, og krig – altså ting du ikke har kontrol over. Derfor gør din urhjerne sig klar til kamp eller flugt. Den udløser stresshormoner, også selvom du sidder hjemme i sofaen.Løsning: giv dig selv pauser – sluk for tv’et. tænk over dine medievalg, undgå billeder og nyheder der skræmmer.
  4. Din hjerne har brug for tro
    Så langt man kigger tilbage, så har mennesket troet på noget, der var større end dem selv. Derfor har vi også haft en moralsk kodeks at styre efter for at vurdere om man var et godt menneske. I dag er det op til den enkelte at skabe mening med livet, og vurdere om vi gør det godt nok. Samtidig tror færre på liv efter døden, og derfor skal man nå alt for meget i den tid man lever.Løsning: find et værdisæt at styre efter – tag stilling til dine værdier. Sørg for at leve i nuet, da du så får mest ud af livet.
  5. Din hjerne kan lide at vide hvad den skal
    Engang var et menneskes rolle klart defineret. I dag er rollerne mere flydende – både i hjemmet og på arbejdspladsen. Al den frihed er fantastisk men også mentalt stressende, da vi hele tiden skal definere gøremål, tidspunkter, hvornår man kan tage fri osv.Løsning: Sæt realistiske mål for hvad du skal nå, hvad du skal og så fortælle dig selv at det er godt nok. Lav en arbejdsfordeling i hjemmet, så alle ved hvad de skal gøre. Friheden vi søger skal findes indenfor rammerne. Det skaber overskud at kende sin plan.
  6. Din hjerne har brug for pauser
    I dag får din hjerne ikke mange pauser, men det har den ellers godt af. Så snart du i dag har et ledigt minut rækker du ud efter mobilen. Vi er hele tiden i et effektivitetsmode – der er hele tiden noget vi kan gå i gang med, tage stilling til, hvilket betyder overproduktion af stresshormon.Løsning: nogle meditere eller bruger mindfulness. Men mange har svært ved at få det gjort. Hvis du er en af dem, så kan du med fordel bruge de naturlige pauser i hverdagen. Sidder du i bilkø hver dag, så se det som en pause, hvor du fokusere på åndedrættet. Brug køen i supermarkedet til at mærke din krop i stedet for at tjekke mails, som du ikke kan svare på alligevel. Det tager kun 10-15 sekunder at gå fra at producere stresshormonet til glædeshormoner.
  7. Din hjerne vil ud i naturen
    I gamle dage levede vi ude i naturen, og vi ved at naturen har en afstressende effekt på mennesker. Når vi er i naturen mærker vi vinden i håret, regndråben på kinden, solen der bager, hvilket vil sige at vi mærker vores krop, som bevirker at vi ændrer vores hormonelle balance, så kroppen slapper af. Problemet i dag er at vi ikke er i kontakt med naturen til hverdag.Løsning: Kom ud i naturen. Det behøver ikke være mere end 5 minutter i frisk luft, før du har gjort noget godt for dig selv.
  8. Din hjerne og krop er ikke altid enige
    Engang fik vi al den bevægelse vi har brug for helt naturligt. Sådan er det ikke længere, da mange i dag sidder foran en computer eller andet stillesiddende arbejde. Dvs. at kroppen er i ro, mens hjernen er på arbejde. Når vi så har fri, er hjernen træt, og vil slappe af, hvilket betyder at det ofte ender med at kroppen bliver lagt til rette på sofaen, istedet for at komme ud og røre sig, som giver den afstressende motion vi har behov for.Løsning: Vær bevidst om at kroppen  har brug for aktivitet. Det er vigtigt at det du gør ikke er ren lidelse. Så hvis du ikke kan lide at løbe, så nøjes med at gå en tur, cykl, tag trapperne, eller find noget andet, som du kan lide.
  9. Din hjerne kræver energi
    Din hjerne har brug for energi, og det skal den også have. Problemet, i dag, er at når den råber på sukker, går du ud i skabet og finder noget usundt, og det er ikke bedst for hjernen, da det ikke giver energi på langt sigt.Løsning: Indse at din hjerne ikke råber efter raffineret sukker. Spis i stedet en gulerod, banan eller tag en lur, hvis det er fordi kroppen prøver at fortælle at den er træt.

Kilde: http://www.q.dk/psykologi/9-tips-til-faa-det-optimale-ud-af-din-hjerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *